Mi is tulajdonképpen a nátha vagy megfázás?
Senki sem akarja, de mindenki megkapja
Nátha  -  Rhinitis
Egy hívatlan vendég, aki újra és újra bekopogtat.

Rhinitis a nátha orvosi szakkifejezése. A szó végén az "itis" arra utal, hogy egy gyulladásról van szó. Legtöbbször megnövekedett orrváladékkal jár. 

Ehhez társul még a kellemetlen tüsszentési inger. Egyszer mindannyiunkat utolér, és általában több mint egy alkalommal.

Schnupfen - Rhinitis - Ein ungebetener Gast, der immer wieder kommt
A nátha 5 legfőbb tünete
Ki ne ismerné?

Eldugult, váladékozó orr nehezített orrlégzéssel

Megváltozott hang 

Kisebesedett orr

Tüsszentési rohamok 

íz- és szagérzékelési zavarok

Mit tanácsolunk?

Ha a megfázás lázzal vagy erős fej- vagy arcfájdalommal jár, forduljon mielőbb orvoshoz! Ugyanez érvényes, ha a megfázás a megfelelő kezelés ellenére sem múlik el egy héten belül.

A megfázás okai
Elsősorban: vírusok

A megfázás kiváltó okai a legtöbb esetben az úgynevezett rhinovírusok. Amikor kint hideg és párás az idő, elérkezett a rhinovírusok ideje. Miért? Mert ekkor találják meg a tökéletes feltételeket az orrban való elszaporodásukhoz. Hideg időben az orrnyálkahártya vérellátása gyengébb, így csökken a kórokozókkal szembeni ellenállóképesség is.  Amint a rhinovírusok bejutnak az orrba, gyorsan szaporodni kezdenek.

A nátha leggyakoribb kórokozója:
A rhinovírus

A rhinovírus a picornavírusok csoportjába tartozik (pico: olaszul kicsi). Átmérője 24 - 30 nm között van ( 1 nanométer a méter 1 milliárdadnyi része). A rhinovírus majdnem 60 évvel ezelőtti felfedezése óta még mindig nem áll rendelkezésre védelem ellene. Ma már több mint 100 rhinovírus-típust ismerünk, ezek okozzák a megfázásos megbetegedések több mint felét.

Az orrnyálkahártya
Ingerérzékeny

AZ állandó orrváladék-képződéstől és a gyakori orrfújástól az orrnyálkahártya kiszárad, rugalmatlanná válik és hajlamosabb lesz a berepedésre. Különösen az orrfújás miatti igénybevétel okoz sok apró sebet. Ilyenkor az orr szó szerint gyengéd ápolásért és hatékony sebgyógyításért kiált. 

Épp ezért olyan kiváló a nasic®: eredeti xilometazolinból és dexpantenolból álló hatóanyagkombinációnkkal - melyet a Klosterfrau már 1995-ben szabadalmaztatott - mind az orrdugulás csökkentése, mind pedig az érzékeny, igénybevett orrnyálkahártya gyógyulása elősegíthető. Így hatékonyan segít megfázás esetén.

Így alakul ki a fertőzés
Hogyan adjuk át a vírust egymásnak

A rhinovírusok valódi repülőművészek.  Parányi cseppek formájában, beszélgetéskor, köhögéskor, tüsszentéskor a levegőbe kerülnek, majd eljutnak egyik embertől a másikig. Ez a cseppfertőzés. Kontaktfertőzéssel, azaz érintés útján is terjed a vírus, pl. ajtókilincs, bevásárlókocsi, lift, nyomógomb, amit előttünk egy vírussal fertőződött ember fogott meg. A vírusok hosszabb ideig képesek túlélni, különösen sima felületeken, és nagyon fertőzőek maradhatnak.
                                 
Mi történik, ha a vírus az orrba kerül? 
A szervezet azonnal észreveszi, és átvált védekező üzemmódba. Fokozódik a nyálkahártya véráramlása, az orrnyálkahártya megduzzad. Ugyanakkor több nyálka képződik azért, hogy a kórokozókat minél előbb eltávolítsa a szervezetből. Ennek a védekezési stratégiának a következményei az olyan jól ismert tünetek, mint az orrfolyás vagy az orrdugulás. Ha a nyálka sűrűbbé válik, már nem ürül ki rendesen. Ez orrduguláshoz és az orrlégzés akadályozottságához vezet.

A gyermekek náthája
Rövid lefolyás  -  gyors gyógyulás

Pici orrocskák… 
A gyermekek gyakran náthásak, sokkal gyakrabban, mint a felnőttek. A fertőzés gyakran elkerülhetetlen, különösen a bölcsődékben vagy az óvodákban. Gyakran még nem tudják egyedül kifújni az orrukat, és így egyre gyorsabban terjesztik a kórokozókat. Különösen az éjszakai alvás során megterhelő a gyermekek számára a nátha, mivel ők sem szeretnek a szájukon keresztül lélegezni. Gyors segítségre van szükség ilyenkor, lefekvés előtt, amely egyúttal támogatja a megfázás által károsodott orrnyálkahártya gyógyulását is.

Mikor kell orvoshoz fordulnom gyermekkori nátha esetén?
Ha nem áll meg az egyszerű náthánál

Az ártalmatlan orrfolyás súlyosabb betegséggé is fokozódhat, mint pl. egy mandulagyulladás. Idősebb (3 éves és idősebb) gyermekeknél a következő tünetek esetén érdemes orvoshoz fordulni:

  • Súlyos kimerültség és kedvetlenség 
  • Láz 
  • Fülfájás 
  • Torokfájás (mandulagyulladást jelezhet) 
  • Fej- és arcfájdalom 
  • Több mint egy hétig tartó panaszok
  • Sárgászöld orrváladék (orrmelléküreg-gyulladásra vagy bakteriális fertőzésre utal) 

A kisgyermekek (két-három éves kor) és a csecsemők számára különleges ajánlások is vannak, amelyeket legjobb a gyermekorvossal tisztázni.

Mit tehetünk, ha a gyermek náthás?
Minden, ami jó

Számos házi praktika segíthet a kicsiknek, hogy gyorsan jobban érezzék magukat. Összegyűjtöttük néhány legjobb tippünket, hogy mit tehetünk, ha a gyermeknek folyik az orra:
 

Alvás. A sok pihentető alvás és pihenés különösen fontos nátha esetén. 

Gyümölcs és zöldség. Biztosítják gyermekének a fontos vitaminokat. 

Folyadék. A gyermeknek ez idő alatt sokat kell innia. A legjobb, ha megfelelő gyógyteákat készítünk. 

Inhalálás. Értékes támogatást nyújt a légutak gyógyulásához. Kérjük, gyermekek számára csak megfelelő illóolajokat, de leginkább sóoldatot használjon. 

Papírzsebkendő. Így a vírusok egyenesen a szemétbe kerülnek. Nátha idején nem ajánlott a textilzsebkendő használata, mivel a vírusok itt összegyűlhetnek és szaporodhatnak. 

Nedvesség. A gyermek orrnyálkahártyájának nedvesen tartásához inhaláljanak vagy használjon speciális orrkenőcsöt. A magas páratartalom szintén elősegíti a gyors gyógyulást.

nasic® für Kinder
Ügyeljen rá, hogy gyermeke eleget pihenjen.
Ezzel még a náthás kis orr is gyorsabban felszabadul!

A kisgyermekeknek készült nasic® hatóanyagkombinációja nemcsak az  orrdugulást csökkenti, hanem elősegíti a sérült orrnyálkahártya gyógyulását is.  A nyálkahártyaduzzanat-csökkentő xilometazolin csökkentett hatáserősségének (a dexpantenol koncentrációja változatlan) és a speciális szórófejnek köszönhetően kifejezetten a kis orroknak ajánlott.

Tudtad?

Orrfújás vagy szipogás? Egyes szülők megrovják gyermeküket, amikor szipognak, mert udvariatlannak és gusztustalannak tartják. De orvosi szempontból a szipogásnak van értelme. Az orr fújásakor ugyanis túlzott nyomás jön létre, a vírusok az orrmelléküregekbe és a középfülbe is bejuthatnak, és ott gyulladást okozhatnak.

Kötelező szövegek

nasic® 1 mg/ml + 50 mg/ml oldatos orrspray felnőtteknek és gyermekeknek:
A nasic® heveny orrnyálkahártya-gyulladásban az orrnyálkahártya duzzanatának enyhítésére, az orrdugulás csökkentésére, a bőr- és nyálkahártya-elváltozások gyógyulásának elősegítésére, az ún. vazomotoros (az erek összehúzódásával összefüggő) orrnyálkahártya-gyulladás tüneteinek enyhítésére, valamint orrműtétet követően a nehezített orrlégzés kezelésére alkalmazható. Felnőttek és 6 év feletti gyermekek számára adható.
nasic® 0,5 mg/ml + 50 mg/ml oldatos orrspray kisgyermekeknek:
A nasic® kisgyermekeknek heveny orrnyálkahártya-gyulladásban az orrnyálkahártya duzzanatának enyhítésére, az orrdugulás csökkentésére, a bőr- és nyálkahártya-elváltozások gyógyulásának elősegítésére, az ún. vazomotoros (az erek összehúzódásával összefüggő) orrnyálkahártya-gyulladás tüneteinek enyhítésére, valamint orrműtétet követően a nehezített orrlégzés kezelésére alkalmazható. A nasic® 0,5 mg/ml + 50 mg/ml oldatos orrspray kisgyermekeknek, 2 és 6 év közötti gyermekek számára adható.
nasic® pur 1 mg/ml + 50 mg/ml oldatos orrspray felnőtteknek és gyermekeknek: 
A nasic® pur heveny orrnyálkahártya-gyulladásban az orrnyálkahártya duzzanatának enyhítésére, az orrdugulás csökkentésére, a bőr- és nyálkahártya-elváltozások gyógyulásának elősegítésére, az úgynevezett vazomotoros (az erek összehúzódásával összefüggő) orrnyálkahártya-gyulladás tüneteinek enyhítésére, valamint orrműtétet követően a nehezített orrlégzés kezelésére alkalmazható. A nasic® pur felnőttek és 6 év feletti gyermekek számára adható.
nasic® pur 0,5 mg/ml + 50 mg/ml oldatos orrspray kisgyermekeknek: 
A nasic® pur kisgyermekeknek heveny orrnyálkahártya-gyulladásban az orrnyálkahártya duzzanatának enyhítésére, az orrdugulás csökkentésére, a bőr- és nyálkahártya-elváltozások gyógyulásának elősegítésére, az úgynevezett vazomotoros (az erek összehúzódásával összefüggő) orrnyálkahártya-gyulladás tüneteinek enyhítésére, valamint orrműtétet követően a nehezített orrlégzés kezelésére alkalmazható. A nasic® pur 0,5 mg/ml + 50 mg/ml oldatos orrspray 2 és 6 év közötti gyermekek számára adható