GYIK
A legfontosabb kérdések és válaszok a nátháról és egyebekről
Hogyan működik egy orrspray?

Sok nátha (rhinitis) és orrmelléküreg-gyulladás (sinusitis) kezelésére szolgáló készítmény kapható spray formájában. Ezeket az orrspray-ket könnyű használni: a finom permet mikroszkopikus cseppekből áll, amelyek különösen jól eloszlanak az orrnyálkahártyán. Ilymódon a spray hatóanyagai, például a nasic®-ben található xilometazolin és dexpantenol szinte teljesen be tudják vonni az orrnyálkahártyát.

Okozhatnak függőséget az orrspray-k?

Az orrspray nem okoz függőséget. Azonban minél hosszabb ideig használunk orrspray-t, annál nagyobb a hozzászokás kockázata. Ezért a tüneteknek a lehető leggyorsabban javulniuk kell, és az orrspray-t nem szabad hét napnál tovább használni. A nasic® gyorsabban képes megtisztítani az orrát, mint a hagyományos orrspray, és ha időben abbahagyja, csökkentheti a hozzászokás kockázatát. A nasic® 5 napnál hosszabb ideig nem alkalmazható folyamatosan.

Hogyan kezelhető az orrfolyás csecsemőknél?

Ha a babának orrfolyása van, a legjobb, ha közvetlenül a gyermekorvosához fordul. Miért olyan fontos? Az élet első néhány hónapjában a gyermekek csak az orrukon keresztül lélegeznek, a szájukon keresztül nem. Az orrfolyás ezért különösen zavaró számukra, ami megnehezíti az alvást és a szoptatást is.  Szükség esetén speciális, bababarát orrcseppek vagy orrszívók használhatók. Az előzetes orvosi tanácsadás kulcsfontosságú.

Miért olyan fontos a nyálkahártyaduzzanat csökkentése, ha megfázik?

Az orrnyálkahártya-duzzanat csökkentése megfázás esetén azonnal javítja a közérzetét, mert ismét könnyebben kap levegőt. Ezenkívül másik határozott előnye, hogy csökkenti az orrmelléküreg-gyulladás (sinusitis) kockázatát, ha az orrmelléküregek jól szellőznek. Az orrváladék ismét jobban lefolyhat, a nyálka már nem tapad le olyan könnyen. Különösen a sűrű, makacs nyálka kínál kiváló feltételeket a kórokozók megtelepedéséhez és szaporodásához az orrmelléküregekben is. A nasic® orrspray-ben lévő xilometazolin egy bevált hatóanyag, amely a spray használatát követően rövid időn belül csökkenti a duzzanatot.

Kötelező szövegek

nasic® 1 mg/ml + 50 mg/ml oldatos orrspray felnőtteknek és gyermekeknek:
A nasic® heveny orrnyálkahártya-gyulladásban az orrnyálkahártya duzzanatának enyhítésére, az orrdugulás csökkentésére, a bőr- és nyálkahártya-elváltozások gyógyulásának elősegítésére, az ún. vazomotoros (az erek összehúzódásával összefüggő) orrnyálkahártya-gyulladás tüneteinek enyhítésére, valamint orrműtétet követően a nehezített orrlégzés kezelésére alkalmazható. Felnőttek és 6 év feletti gyermekek számára adható.
nasic® 0,5 mg/ml + 50 mg/ml oldatos orrspray kisgyermekeknek:
A nasic® kisgyermekeknek heveny orrnyálkahártya-gyulladásban az orrnyálkahártya duzzanatának enyhítésére, az orrdugulás csökkentésére, a bőr- és nyálkahártya-elváltozások gyógyulásának elősegítésére, az ún. vazomotoros (az erek összehúzódásával összefüggő) orrnyálkahártya-gyulladás tüneteinek enyhítésére, valamint orrműtétet követően a nehezített orrlégzés kezelésére alkalmazható. A nasic® 0,5 mg/ml + 50 mg/ml oldatos orrspray kisgyermekeknek, 2 és 6 év közötti gyermekek számára adható.
nasic® pur 1 mg/ml + 50 mg/ml oldatos orrspray felnőtteknek és gyermekeknek: 
A nasic® pur heveny orrnyálkahártya-gyulladásban az orrnyálkahártya duzzanatának enyhítésére, az orrdugulás csökkentésére, a bőr- és nyálkahártya-elváltozások gyógyulásának elősegítésére, az úgynevezett vazomotoros (az erek összehúzódásával összefüggő) orrnyálkahártya-gyulladás tüneteinek enyhítésére, valamint orrműtétet követően a nehezített orrlégzés kezelésére alkalmazható. A nasic® pur felnőttek és 6 év feletti gyermekek számára adható.
nasic® pur 0,5 mg/ml + 50 mg/ml oldatos orrspray kisgyermekeknek: 
A nasic® pur kisgyermekeknek heveny orrnyálkahártya-gyulladásban az orrnyálkahártya duzzanatának enyhítésére, az orrdugulás csökkentésére, a bőr- és nyálkahártya-elváltozások gyógyulásának elősegítésére, az úgynevezett vazomotoros (az erek összehúzódásával összefüggő) orrnyálkahártya-gyulladás tüneteinek enyhítésére, valamint orrműtétet követően a nehezített orrlégzés kezelésére alkalmazható. A nasic® pur 0,5 mg/ml + 50 mg/ml oldatos orrspray 2 és 6 év közötti gyermekek számára adható